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BACKGROUND: 
 
The City’s Zoning Code prohibits solid wall fences over four feet in height on lots under ½ acre in size. 
Any portion of a fence over four feet in height on such lots are to be at least 75% open to air and light, 
with certain provisions. A solid wall fence six feet in height was permitted on a lot within the Hunter’s 
Crossing development on a lot under half an acre in size. The fence permit application was not signed by 
the Planning Department and the fence detail was not provided with the permit application, yet the permit 
was issued, and the final permit inspection was originally on a building inspector’s schedule, never 
performed and never rescheduled, yet the inspection shows it as having failed in the City’s permit 
application.  
 
There are a number of issues with what transpired with this particular fence permit application, yet the 
ordinance that a solid wall fence that is over four feet in height is prohibited except under certain 
provisions still governs. The City has recently received a complaint by a property owner who has 
observed the aforementioned fence and believes that he should be able to have a solid wall fence six feet 
in height or that the aforesaid fence should be required to be removed. 
 
ISSUE BEFORE COUNCIL: 
 
The Council is being asked to re-review Section 154.205 (E) (3) of the City’s Zoning Code.   
 
PROPOSAL DETAILS/ANALYSIS: 
 
Ordinance Review. The City’s fence ordinance has been reviewed multiple times over the years. In 
2013, an amendment was made to the fence ordinance that requires any portion of a fence over four feet 
in height on a yard that is less than half an acre to be at least 75% open to air and light. The section of this 
ordinance is below: 
 
3. Residential Fence Design Requirements.  Solid wall fences over four (4) feet in height shall be 
prohibited on any lot under ½ acre (21,780 square feet) in size.  Any portion of a fence over four (4) 
feet on such lots shall be at least 75% open to light and air, except under one of the following 
circumstances: 

a. When a residential property abuts a district or use of a higher classification, and 
specifically, when an A, RR, RS, RE, or LDR district abuts any other district or a single 
family residential use abuts a multi-family residential use or a non-residential use. 



b. When a property is a through lot and abuts a street that is a higher functional classification 
than the street abutting the front yard of the property. 
c. For screening of outdoor living space subject to the following criteria: 

i. The area enclosed by outdoor extended living area fencing shall not exceed an 
enclosed area of 500 square feet. 
ii. A fence utilized to enclose an outdoor extended living area shall be extended to a 
point not more than 6 inches from the principal structure at 1 fence termination point. 
iii.A fence utilized to enclose an outdoor extended living area shall not extend into 
side yard of a lot beyond the existing building line of the existing principal structure, 
nor shall such fences be located in any side or front street yard.  

d. For screening or privacy purposes when the lineal measurement of the fence does not 
exceed one-fourth (¼) of the linear distance of the perimeter of a lot Such fences may only be 
installed with the written consent of the adjacent property owner. 
e. Under other circumstances when a solid fence is warranted due to safety, health, animal 
containment. or a similar purposes subject to review and approval by the City Council and 
with the written consent of the adjacent property owner. 

 
The Council re-reviewed this requirement in September and October of 2016 and made certain 
amendments to these provisions, striking the following. The Council was not amenable to removing the 
prohibition of solid wall fences over four feet in height on lots less than half an acre in size entirely.  
 
Such fences may only be installed with the written consent of the adjacent property owner. 
 
e. Under other circumstances when a solid fence is warranted due to safety, health, animal 
containment. or a similar purposes subject to review and approval by the City Council and with the 
written consent of the adjacent property owner. 
 
Existing Non-Compliant Fence. The existing, non-compliant fence was permitted and has now been 
inspected. While it is not compliant with the requirement that solid wall fences over four feet in height be 
at least 75% open to air and light on lots less than half an acre in size, it was erroneously permitted by the 
City.  
 
Planning Analysis. When lot sizes decrease, so does privacy from abutting lots. With narrower lots and 
houses closer together, there are not as many opportunities to provide adequate privacy and separation 
between homes and yards through site design alone.  
 
Fence Ordinance of Other Cities. Attached is a table that outlines fence ordinances of other cities. 
These cities were selected, as they were the cities used in the market analysis of the Job Classification and 
Compensation Study. This table shows that these cities generally allow a solid wall fence of up to six feet 
in height in side and rear yards.  
 
Current Code Limitations on Fences within Front and Side (Corner) Yards. The Fence Height and 
Design Section currently already limits fences on any lot to be over 42 inches in height within front or 
side (corner) yards and mandates that they be at least 50% open to air and light. This is consistent with 
other city requirements and promotes public safety so as not to limit sight lines for drivers and pedestrians 
on streets. However, it should be considered that a rear yard may abut a public right-of-way, so it may be 
beneficial to change the language aforementioned language to the following: 
 

Fences within Front and Side (Corner) Yards. Any fence within a front or side (corner) yard 
setback or any setback abutting public right-of-way may not exceed forty-two (42) inches in 
height and must be 50% open to air and light.  

 



FISCAL IMPACT: 
 
None. 
 
OPTIONS: 
 

• Removing prohibition of solid wall fences on properties under less than half an acre in size.  
3. Residential Fence Design Requirements.  Solid wall fences over four (4) feet in height shall be 
prohibited on any lot under ½ acre (21,780 square feet) in size.  Any portion of a fence over four 
(4) feet on such lots shall be at least 75% open to light and air, except under one of the following 
circumstances: 
a. When a residential property abuts a district or use of a higher classification, and specifically, 
when an A, RR, RS, RE, or LDR district abuts any other district or a single family residential use 
abuts a multi-family residential use or a non-residential use. 
b. When a property is a through lot and abuts a street that is a higher functional classification than 
the street abutting the front yard of the property. 
c. For screening of outdoor living space subject to the following criteria: 
i. The area enclosed by outdoor extended living area fencing shall not exceed an enclosed area of 
500 square feet. 
ii. A fence utilized to enclose an outdoor extended living area shall be extended to a point not 
more than 6 inches from the principal structure at 1 fence termination point. 
iii.A fence utilized to enclose an outdoor extended living area shall not extend into side yard of a 
lot beyond the existing building line of the existing principal structure, nor shall such fences be 
located in any side or front street yard.  
d. For screening or privacy purposes when the lineal measurement of the fence does not exceed 
one-fourth (¼) of the linear distance of the perimeter of a lot Such fences may only be installed 
with the written consent of the adjacent property owner. 
e. Under other circumstances when a solid fence is warranted due to safety, health, animal 
containment. or a similar purposes subject to review and approval by the City Council and with 
the written consent of the adjacent property owner. 
• Removing prohibition of solid wall fences on properties under less than half an acre in size 

and adding prohibition of solid wall fences within the shoreland setback. This will protect 
views of the lakes and other protected water bodies.  

3. Residential Fence Design Requirements.  Solid wall fences over four (4) feet in height shall be 
prohibited on any lot under ½ acre (21,780 square feet) in size within the required structure setback 
from the Ordinary High Water Level (OHWL) of a property within a shoreland, as indicated in 
Section 154.800.  Any portion of a fence over four (4) feet on such lots shall be at least 75% open to 
light and air, except under one of the following circumstances:[…] 
• Removing prohibition of solid wall fences on properties under less than half an acre in size 

in the urban residential districts. 
3. Residential Fence Design Requirements.  Solid wall fences over four (4) feet in height shall be 
prohibited on any lot under ½ acre (21,780 square feet) in size in the rural zoning districts. Any 
portion of a fence over four (4) feet on such lots shall be at least 75% open to light and air, except 
under one of the following circumstances:[…] 

• Not amending solid wall fence restrictions. 
• Suggesting a different amendment to the solid wall fence restriction.  

 
RECOMMENDATION: 
 
Staff recommends that Council review Section 154.205 (E) (3) of the City’s Zoning Code and provide 
feedback. Staff recommends striking the prohibition of solid wall fences over four feet in height on lots 
under half an acre in size and that the Council consider adding a provision that solid wall fences over four 



feet in height within the required structure setback from the OHWL within a shoreland be prohibited and 
that any portion over four feet in height be at least 75% open to air and light. Staff also recommends 
adding a provision that any fence within a setback abutting public right-of-way be limited to 42 inches in 
height and be at least 50% open to air and light.  
 
ATTACHMENTS: 

• Fence Ordinance Comparison Table 


